ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους

Eλλάδα Ελευσίνα

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να απαιτήσουν αποφασιστικά απ’ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων τους

Το Σωματείο μας απαιτεί να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση από τη μία λέει ότι κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία και από την άλλη προσπαθεί να κρύψει ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές του συστήματος υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Έκαναν τόσα χρόνια περικοπές στη χρηματοδότηση της Υγείας για να εξασφαλίζουν χρήματα για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Προώθησαν και συνεχίζουν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της ασφάλισης για να τους ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας.

Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Σήμερα και με την πανδημία του κορονοϊού φαίνονται περισσότερο οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή, σε κλίνες στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας που είτε δεν υπάρχουν ή είναι κυριολεκτικά διαλυμένα.

Κανείς δεν υποτιμά την ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας που αναφέρεται συνεχώς. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής πρέπει να τηρούνται από όλους. Τα ατομικά μέτρα όμως είναι φτερό στον άνεμο αν δεν υπάρχει από πίσω ένα σύστημα Υγείας που θα μπορεί να τα στηρίξει, συλλογικά να προστατεύει την εργατική – λαϊκή οικογένεια, το κοινωνικό σύνολο.

Απαιτούμε ως άμεσα αναγκαία μέτρα:

Εδώ και τώρα χρειάζεται να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να αυξηθούν και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Παράλληλα με τα άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παλεύουμε για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα. Κύρια επιδίωξη των εργοδοτών με αφορμή τον κορονοϊό είναι να καταργηθεί και επίσημα ότι είχε μείνει όρθιο από τη δεκαετή επίθεση μέσα στην κρίση.

Και εδώ η κυβέρνηση μαζί με την πάντα πρόθυμη απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ , μας είπαν ότι «είναι ώρα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης για τη χώρα μας».

Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τα κέρδη από τη μία

και τα μεροκάματα της επιβίωσης από την άλλη.

Ως μέτρο προστασίας των εργαζομένων ανακοίνωσαν την ειδική άδεια σε έναν από τους δύο γονείς λόγω κλειστών σχολείων ή εναλλακτικά την εκ περιτροπής απασχόληση και την τηλεργασία. Μάλιστα οι εργοδότες θα επιδοτούνται για τις αποδοχές αυτής της άδειας. Ούτε κουβέντα για το πώς θα εξασφαλιστεί αυτή η άδεια τη στιγμή που αναστέλλονται οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και δίνονται όλες οι επιλογές στη διάθεση του εργοδότη. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων πως η άδεια «ειδικού σκοπού» δε δίνεται και προτείνεται από την εργοδοσία να κρατήσουν τα παιδιά οι συγγενείς και οι παππούδες. Εντάσσουν στην ειδική άδεια τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή και αυτούς που ενδεχομένως με συμπτώματα φαίνεται ότι έχουν τον ιό, την ίδια ώρα που η εργοδοσία χρησιμοποιεί ότι η χώρα είναι σε έκτακτη ανάγκη και επιβάλλει εφιαλτικά ωράρια, με τις υπερωρίες να έχουν σπάσει ρεκόρ, κάνει ανάκληση αδειών, χωρίς ρεπό μέσα στη βδομάδα και Κυριακές. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες που η εντατικοποίηση της εργασίας έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ η κυβέρνηση με νέα ΠΝΠ ανοίγει το δρόμο στο εμπόριο για δουλειά όλες τις Κυριακές και απεριόριστες υπερωρίες.

Η λογική του επιμερισμού του κόστους που υποστηρίζει η κυβέρνηση και συναποφάσισε η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, θα αξιοποιηθεί από τους εργοδότες για να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας. Δηλαδή αντί οι εργοδότες να υποχρεωθούν σε πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων, να χτυπηθεί δηλαδή ένα δικαίωμα που ήδη η εργοδοσία «έχει βάλει στο μάτι» και θέλει να το καταργήσει.

Επίσης η δυνατότητα για εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως, θα ανοίξει το δρόμο για να γίνουν όργια αυθαιρεσίας, όπως το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στο ωράριο εργασίας.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Στα super market, στις αποθήκες και στα Logistics που αυτή τη στιγμή αποτελούν μία από πιο μεγάλες περιοχές μετάδοσης του ιού και η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής, σε κάθε επιφάνεια. Για όλους τους εργαζόμενους, και ακόμα πιο εντατικά για αυτούς που έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους, απαιτούμε να τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και προστασίας που ανακοινώνονται για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό, τόσο στην απόσταση που πρέπει να διατηρείται όσο και στην παροχή σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Μέχρι τώρα έχουμε την τακτική η εργοδοσία να επιπλήττει εργαζομένους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ατομικά μέτρα προστασίας, επειδή «τρομάζουν τον κόσμο». Να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο της τεράστιας εντατικοποίησης, να καλυφθούν τα πόστα με το επαρκές προσωπικό, να γίνουν προσλήψεις πλήρους απασχόλησης με όλα τα εργασιακά δικαιώματα, να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Απαιτούμε να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα ενδεδειγμένα από τους επιστήμονες μέτρα σε περίπτωση που σε χώρο εργασίας εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού και να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων του χώρου.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα super market, στις αποθήκες και στα Logistics:

 • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.

 • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

 • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)

 • Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.

 • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, Logistics.

 • Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα σούπερ μάρκετ.

 • Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.

 • Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Συνολικά για τον κλάδο του εμπορίου και των Logistics:

 • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας

 • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.

 • Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

 • Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας που παραμένουν ανοιχτοί.

Το Δ.Σ.